”Annihilation” – Recension (spoilerfri)

Amerikanskt skräckdrama

 

Manus och regi: Alex Garland

Baserad på boken av Jeff VanderMeer

 

I rollerna:

Lena – Natalie Portman

Ventress – Jennifer Jason Leigh

Josie – Tessa Thompson

Anya – Gina Rodriguez

Cass – Tuva Novotny

Kane – Oscar Isaac

Lomax – Benedict Wong

 

Biologen Lenas make kommer plötsligt hem efter att ha varit spårlöst försvunnen på ett militärt uppdrag under ett års tid. Han är förvirrad och knappt kontaktbar, och blir med ens våldsamt sjuk. Han och Lena förs bort till en militäranläggning belägen precis intill ett märkligt energifält som innesluter ett stort skogsområde. Allting som lever i denna skog muteras och smälts samman av någon främmande biologisk entitet. Och under ledning av den dödssjuka psykologen Ventress ger sig Lena och ytterligare fyra kvinnliga forskare in i denna skog för att undersöka den. Samtliga har det gemensamt att de bär på ett sorgligt och självdestruktivt förflutet, som är skälet till att de accepterat detta dödliga uppdrag.

På ytan kan detta kanske tyckas som en ganska vanlig science-fiction-skräckfilm av samma stil som Alien. Men i själva verket är detta mer av ett mörkt psykologiskt drama med skräckinslag, med ett tema om destruktivitet, skapande, utveckling och förgänglighet. Det är en överraskande djup och känslomässig film som faktiskt berör. Mycket sevärd, med skådespeleri och manus som vida överträffar vad som vanligtvis är brukligt i skräckgenren. Man bör dock vara vid rätt sinnesstämning för att se den, och det är nog kanske inte rätt film för dig som bara vill ha en lagom mysig skräckfilm att koppla av till med en skål popcorn. Även om action- och skräckscenerna också är mycket välgjorda – och ofta chockerande grafiska…

Tyvärr har filmen floppat ganska stort i USA där den gick upp på bio, kanske för att publiken väntar sig något annat av en film i denna genre. Väldigt trist. Det här är en film jag rekommenderar starkt, förutsatt som sagt att du vet vad du ger dig in på. I Sverige kommer filmen tyvärr inte att visas på bio, vilket är synd på en så visuellt tilltalande film – men den finns däremot redan nu att se på Netflix.

Betyg: 4 av 5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s