Debatt: Rädda bohemen med medborgarlön

Det finns en obekväm sanning – ett av våra sista stora sociala tabun. Lönearbete passar inte för alla, utan är för vissa tvärtom rentav skadligt. Därför är vi desperat behov att av att införa en alldeles kravlös medborgarlön som går att leva på. Arbetsmarknaden blir allt mer specialiserad, stressig och kravfylld, med krav på en personlighetstyp som är social, praktisk och organiserad. Så vad händer där med de som inte alls kan passa in i dessa krav? De som är de introverta konstnärssjälarna och de bohemiska drömmarna?

Nya bohemer kommer alltid att födas, såsom de alltid gjort – och tack och lov för det – hur mycket staten än skulle önska att så inte vore fallet. Men måste hon även fortsätta att lida? För bohemen och konstnärssjälen är dagens lönearbete åtta till fem alls inte uppbyggande – utan tvärtom själsdödande och ångestskapande. Antingen tvingas hon in i slentrianmässiga eller stressfyllda jobb där hon lider svårt av depression och tristess, eller också fastnar hon i arbetslöshet där hon bollas mellan drakoniska, omänskliga myndigheter och förnedrande projekt som bryter ner henne mentalt. Många av de som nu tvingas att antingen vara mambos långt upp i vuxen ålder, eller också leva på svältgränsen eller som hemlösa. Allt i namnet av en ”full sysselsättning” som aldrig kommer gå att uppnå i verkligheten.

I dagens Sverige skulle såväl Jesus som Snusmumriken ha stämplats som ”värdelösa lösdrivare” och tvingats måla prickar på tärningar 40 timmar i veckan utan lön som del av ett ”arbetsmarknadsprogram”. På detta sätt dödar vi själsligen otaliga av vår tids potentiella författare, konstnärer, innovatörer och filosofer, och skapar ett oerhört lidande för de som inte passar in i snäva ramar och de som värdesätter frihet mer än materiellt överflöd. Dessa personer tjänar samhället bättre som alldeles fria och utan några tvång, då de kan skapa alldeles efter eget hjärta och huvud utan tankar på kommersiell gångbarhet eller anpassning. Till allas vår gagn. Genom medborgarlön skulle de kunna återfå sitt engagemang och sin tro på samhället, och bli en verkligt positiv kraft. Som författaren Oscar Wilde skriver i sin The Soul of Man skulle vi gått miste om en mängd av historiens främsta författare och konstnärer ifall de tvingats in i ekorrhjulet av lönearbete. Och vem vet hur många vi redan gått miste om i grottekvarnen. Inte förrän lönearbete blir ett faktiskt val kan vi tala om ett samhälle med sann individualism. Tills dess har vi de facto ett samhälle byggt på löneslaveri.

Många är de som sett behovet av medborgarlön – historiskt har vi förutom nämnde Wilde även bland andra filosofen Bertrand Russel och medborgarrättsaktivisten Martin Luther King Jr, och idag finns fysikern Stephen Hawking och innovatörer såsom Elon Musk, Richard Branson, Tim Berners-Lee och Mark Zuckerberg bland förespråkarna. Och redan finns pågående försök i bland annat delar av Finland, Indien, Irland, Kanada, Kenya och Skottland, så exempel saknas knappast.

Vårt samhälle skulle inte bara själsligt och moraliskt vinna på införandet av medborgarlön, utan dessutom förmodligen också spara pengar, genom kraftigt minskade kostnader för arbetsförmedling, försäkringskassa, sjukvård och kommun. Medborgarlön skulle dessutom stärka arbetstagarens ställning och valmöjligheter, och skapa en arbetsmarknad mer på arbetstagarens villkor istället för som idag på arbetsgivarens. Vi har råd – och borde dessutom välkomna ifall fler människor vill välja frihet med medborgarlön istället för överkonsumtion, med tanke på hur vår tids obscena masskonsumtion förstör vår planet.

Antingen kan vi välja minskad social utslagning, depression, psykisk ohälsa, missbruk, kriminalitet och mängd självmord, och förbättra livet och skapa trygghet för tusentals människor som del av ett mer socialt hållbart samhälle – eller också fortsätta en rigid arbetslinje som religiöst upprepar mantrat “arbete ger frihet”. Stå upp för sann individualism – släpp bohemen fri.

 

ps.

Lyssna gärna på den nya fina Librivoxinspelningen av Puccinis La bohème – förebilden för bland annat musikalen Rent.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s