Tigern återvänder till Kazakstan!

En fantastiskt god nyhet från en artikel i The Guardian! Kazakstan är god väg att återintroducera vilda tigrar i landet, 70 år efter att de dog ut där! I projektet ingår också att skapa ett nytt naturreservat och att återställa tigrarna naturliga livsmiljö – och tidigast år 2025 kan vilda tigrar komma att sättas ut.

Dessa kommer att vara sibiriska tigrar, eftersom den kaspiska (eller hyrkaniska) tigern som tidigare levde i området nu med största sannolikhet är helt utdöd. Den kaspiska och sibiriska tigern är dock väldigt, väldigt nära släkt – den senare härstammar direkt från en population av den förra.

Dessutom pekar mycket forskning nu på att det egentligen bara finns två verkliga underarter av tiger – underarten Panthera tigris tigris på det asiatiska fastlandet och underarten Panthera tigris sondaica hemmahörande på öarna Sumatra, Java och Bali – men där nu bara populationen på Sumatra återstår. Ifall så är fallet vore det väldigt goda nyheter för bevarandet av de återstående små och splittrade tigerpopulationerna, eftersom man får större möjlighet att återintroducera djur från andra områden för att hjälpa upp populationer som riskerar inavel. Fast å andra sidan kanske det kan finnas en fara i att situationen ses som mindre allvarlig när det är en population och inte en hel underart som är på gränsen att dö ut.  Men, i vilket fall är nyheten från Kazakstan väldigt fin och mycket välbehövlig – kanske finns trots allt ännu en räddning för världens vackraste djurart!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s