Oz-böckerna – en fantasifull resa i en utopisk värld

Oz-böckerna är en serie på 14 fantasyböcker för barn skrivna av den amerikanske författaren Frank L. Baum mellan åren 1900 och 1920. Böckerna är mycket underhållande, och särskilt imponerande är deras fantasifulla originalitet – de flesta varelser och karaktärer är skapade från grunden av Baum själv istället för att vara hämtade och anpassade från annan mytologi. Dessutom håller böckerna trots sitt stora antal en förvånansvärt jämn och hög kvalité. Tyvärr kan detsamma dock inte riktigt sägas om den mängd Oz-böcker som publicerats efter Baums bortgång…  Och trots att böckerna har barn som sin främsta målgrupp, så är de med sin fantasifullhet också väldigt roliga och underhållande för en vuxen publik. Dessutom är de även väldigt fascinerande och nästan lite djupa och rörande ibland med sin bild av vad som tycks vara ett socialistisk utopiskt drömsamhälle – vilket är särskilt imponerande som det kommer från en amerikansk författare!

Här är några av böckerna i serien som dramatiserade ljudböcker på Librivox ifall du är intresserad av att lyssna:

Trollkarlen från Oz (The Wonderful Wizard of Oz) är förstås den mest kända boken i serien, inte minst tack vare den omåttligt populära musikalen från 1930-talet. Den handlar om Kansasflickan Dorothy som i en orkan blir ivägblåst till sagolandet Oz. Där möter hon Fågelskrämman, Plåtmannen och det Fega Lejonet, och tillsammans ger de sig ut för att få sina önskningar uppfyllda av den mystiske Trollkarlen från Oz. Och även om den gamla musikalfilmen följer bokens handling väldigt troget, så känns de båda till sin karaktär och stämning ändå väldigt olika – boken har ofta en något mörkare och mindre sentimental ton, men även mycket humor.

Ozma från Oz (Ozma of Oz) är egentligen den tredje boken i serien – men den andra med Dorothy i huvudrollen. Här återvänder hon till Oz tillsammans, nu tillsammans med hönan Billina, och tillsammans med prinsessan Ozma och många gamla och nya vänner måste hon rädda kungafamiljen från landet Ev ur klorna på den elake Nomkungen. Det är framförallt på denna bok som filmen Return to Oz från 1985 är baserad – en film som avviker mer från handlingen, men som stämningsmässigt är mer trogen sitt orginal, än Trollkarlen från Oz-filmen.

Fågelskrämman från Oz (The Scarecrow of Oz) är den nionde boken i serien och följer flickan Trot och den gamla sjömannen Cap’n Bill på deras äventyr i Jinxland, ett grannland till Oz. Där måste de tillsammans med Fågelskrämman från de tidigare Oz-böckerna försöka hjälpa prinsessan Gloria och hennes käraste Pon från klorna på den elake Kung Krewl och häxan Blinkie.

Även övriga böcker i serien är förstås väl värda att läsa eller lyssna på!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s