Ett vandringstips: Den skånska naturresan – längs Skåneleden från Åstorp till Ystad

Inspirerad av min korta lilla vandring vid Klöva hallar i söndags så ville jag dela med mig av det här tipset på en långvandring längs Skåneledens Ås-till-åsled och Österlenled, från Åstorp till Ystad, genom massor av vacker natur! Det här är absolut något jag själv väldigt gärna skulle vilja försöka genomföra någon gång – antingen hela på en gång, eller annars i etapper!

Så följ nu med på den här långa skånska vandringen i tanken!

(observera: siffrorna inom parentes anger längden hos varje etapp)

Din äventyrsvandring längs Skåneleden börjar på tågstationen i Åstorp – en ort med knappt 10 000 invånare, i det nordvästra hörnet av Söderåsen. Hit kommer du med tåg antingen västerifrån från Helsingborg på 20 minuter, eller österifrån från Hässleholm på 40 minuter.

Från Åstorps station går vandringen först genom Tingvallaravinen i ortens utkant. Därifrån passerar du förbi det vackra Vrams Gunnarstorps slott, byggt i renässansstil i början av 1600-talet, under Skånes danska tid. I Hålebäck finns lägerplats med möjlighet tilll övernattning (10 km).

Därefter går vandringen genom förbi Maglaby, och sedan genom flera dramatiska och vackra skogsområden med någon av vilkmarkskänsla! Det första av dessa är Klöva hallar – ”de kluvna bergen”, med sina djupa raviner som först bjuder på mysiga, skuggiga stigar längs Rönne å och därefter storslagna, vackra utsikter från åsens topp!

20170730_132445

Från Klöva hallar vandrar du sedan in i Krika skog, där det finns lägerplats med möjlighet till övernattning. (11 km).

Efter Krika skog vandrar du längs den lilla Klövabäcken genom skogen till Klåveröds naturreservat. Detta vackra och ganska stora naturreservat har en varierad natur med blandskog av både bok, gran, ask och al, och här finns flera små skogssjöar, och områden med så fantasieggande namn som Snuvestuan och Vargadalen! Och just i den vilda Vargadalen fanns faktiskt också en av Skånes hittills sista fasta vargflockar, ända fram till mitten av 1800-talet. Och i området finns det fortfarande gott om älg, dovhjort och vildsvin som du kan ha turen att få se. I Klåveröd finns också Skånes högsta punkt, Höjehall – hela 212 meter över havet…! Precis intill naturreservatet ligger dessutom Traneröds mosse – en orörd och värdefull högmosse, och en av de få platser i Skåne där man kan plocka vilda hjortron! I Klöveröd går det att övernatta på lägerplatserna på vid Klåverödsdammen och vid Svartesjö. (14 km)

Genom Dejebäcksdalen passerar du från Klåveröds naturreservat in i Söderåsens nationalpark – den kanske allra största pärlan bland alla Skånes många fantastiska naturrområden! Denna Skånes största nationalpark är ett av Nordens allra största sammanhängande bokskogsområden och bjuder både på fantastiska vyer från åsens topp och på djupa, rogivande och lummiga bäckraviner – och här finns ett mycket rikt växt- och fågelliv. Efter det porlande, steniga bäckarna vid Korsskär går vandringen snart brant uppför till parkens allra mest enastående och berömda utsikt vid Kopparhatten.

DSC03142

Vid Kopparhatten hittar du också fikabord och grillplatser. Sedan bär det åter brant nedför, medan du njuter av vackra utsikter hela vägen längs ravinens brant, ner till det mysiga Skäralid, där du hittar nationalparkens Naturum, ett fint café, och möljighet att fylla på dina vattenflaskor. Och här finns gott om grillplatser och fikabord intill den vackra Skärdammen.

DSC03162

Ta också gärna den lilla extra vandringstur som går runt Skärdammen och en bit av den lilla Skärån – en kort men mysig liten promenad för att se de höga åshöjderna ur ett nedanifrånperspektiv. Här kan du också passa på att fylla på din vattenflaska ur den alldeles klara Rårödspågens källa vid foten av ravinen.

Från Skäralid bär det sedan åter brant uppför, förbi den branta klippan Hjortsprånget med sin vackra utsikt. Här sägs människor i fordom dagar ha jagat hjortar genom att störta dem utför stupet – därav dess namn. Och en annan berättelse talar om hur en snapphanehövding räddade sitt liv från de svenska trupperna under Skånska kriget genom att med bindel för ögonen rida ända ut på stupets kant och tillbaka. Gå gärna ut på klippan och titta på utsikten – fast försiktigt!

Vidare går du sedan längs med åsen kant genom nationalparken och kommer så snart fram till Liagården. Här finns stor en stor öppen tältplats för möjlighet till övernattning, och här hittar du också en informationstavla, grillplats och en pump för rent vatten. (6 km) Vidare genom skogen kommer du därefter ganska snart fram till ännu en fin övernattningsplats – Dahlbergs stuga – där du förutom alla faciliteter som på Liagården dessutom hittar en övernattningsstuga, som är helt gratis att använda, och som inte behöver bokas i förväg! Tänk också på att det inte är tillåtet att tälta inom nationalparken förutom just vid Liagården och vid Dahlbergs stuga. Och så fortsätter sedan vandringen genom den sydligaste delen av nationalparken, längs den övre kanten av den lilla runda och mycket djupa Odensjön. Om du vill ta dig ner till sjön, och kanske till och med ta en simtur, så går det bra att göra så genom att följa skyltningen lite längre fram vid Nackarpsdalen. Och inte långt efter att du passerat förbi Odensjön är du ute ur nationalparken – och inne i den vackert belägna lilla byn Röstånga, som har knappt tusen invånare.

I Röstånga kommer du genast rakt på både matbutik och turistinformation – och en mycket mysig typisk skånsk gästgivaregård som är väl värd ett besök för en god måltid! Och om man vill kan man från Röstånga också resa vidare med buss mot norrut mot Klippan, som har anslutande tåg västerut mot Åstorp/Helsingborg och österut mot Hässleholm – eller söderut mot Stehag, som har anslutande tåg norrut mot Höör/Hässleholm/Kristianstad och söderut mot Eslöv/Lund/Malmö. Men – din vandring genom Skåne har ju trots allt bara börjat!

Från Röstånga går nu leden vidare till Jällabjär, som är en rest av en gammal vulkan – och fortfarande syns spår av dess gamla vulkanpelare. I betesmarken vid Jällabjär finns en lägerplats med möjlighet att övernatta. (11 km) Över spänger genom sumpkog kommer du sedan till Anderstorps eneskog – Skånes största enskog – som du får vandra rakt igenom. Och så når du fram till Djupadal, där du åter möter den slingrande Rönne å. Och vidare kommer du till Södra Hultarps naturreservat, där det finns en lägerplats i en bokbacke med möjlighet att övernatta. (11 km)

Från Södra Hultarp går vandringen direkt vidare genom det angränsande Allarps bjärs naturreservat. Allarps bjär är en gammal utslocknad vulkan från jura- och kritperioderna, vars krön du nu passerar rakt över! Naturreservatets rika jord gör också att både blomsterlivet och svamplivet är mycket rikt. I detta naturreservat hittar du också Karrastenen, som fått sitt namn av att det ansetts vara ett stort mandoms- och styrkeprov att lyfta upp stenen från marken – så testa gärna! Förbi den lilla kyrkbyn Hallaröd fortsätter sedan vandringen genom vacker, backig bokskog bland fler gamla vulkanrester till den lilla Dagstorpssjön. Och sedan kommer du snart till det bland skåningar populära friluftsområdet Frostavallen, geografiskt alldeles i mitten av Skåne, som hyser restaurang och konferensanläggning. Här vandrar du längs Vaxsjön, som också passar utmärkt för ett bad! Och här finns dessutom gott om blåbär att plocka längs vägen! Och efter Frostavallsområdet når du genom bokskogen fram till Maglebjär med lägerplats för övernattning. (14 km).

Vandringen går sedan mest genom tät granskog med många stenrösen fram till Onsvalakällan. Denna källas vatten har ansetts ha magiska krafter ända sedan förkristen tid! Och intill källan finns lägerplats med möjlighet till övernattning. (11 km) Därefter går du först genom ömsom bokskog och ömsom granskog in i det stora friluftsområdet Fulltofta med en vacker, varierad natur av blandskog med inslag av både böljande backar och våta mossar. I detta naturområde hittar du en lägerplats vid Bjeveröd där du kan övernatta. (5 km)

Sedan vandrar du snart upp på högre höjd genom skogen vid Ekeröd – för du har nu nått fram till Linderödsåsen – den till ytan största av Skånes åsar! Vid Ekeröd står hela sju stycken så kallade domarringar från järnåldern – och här finns också en lägerplats med möjlighet till övernattning. (12 km) Och upp på ännu högre höjd kommer du sedan. I ännu djupare skog når du upp till Timan, på den högsta delen av Linderödsåsen, där du också med kan övernatta på en lägerplats i bokskogen. (13 km) Nu tar vildmarkskänslan åter vid på riktigt! Du kommer genom täta skogar rika på stora djur som älg, kronhjort, dovhjort, rådjur och vildsvin, förbi Viss mosse, och sedan förbi den vilda intilliggande Fjällmossen. På Fjällmossen kan du plocka hjortron, och den är dessutom känd för sina orrspel under tidig vår. Och intill den häckar både trana och storspov. Vid Abullaberga vidtar sedan gamla skogsbetesmarker, med många rester av gamla torp och gårdar och med en fin gammal valvbro. Och vid Rebbetuaröd strax därefter finns lägerplats för övernattning i granskogen. (21 km).

Efter bokskogen vid Hallabjär bär det sedan åter snabbt nedåt, och landskapet blir åter öppnare med hag- och åkermark. Vid Agusa finns därefter möjlighet till övernattning på en lägerplats intill ett stort vilthägn med kronhjortar och vildsvin. (6 km) Du vandrar sedan över den bokskogsklädda rullstensåsen Jären och vidare in i Verkeåns naturreservat – som är det allra största naturreservatet i Skåne! Intill Verkasjön vid naturreservatets utkant kan du övernatta på en lägerplats. (9 km) Nära intill denna plats står det pampiga Christinehofs slott, ett slott i barockstil uppfört i mitten av 1700-talet av grevinnan Christina Piper. Och då du fortsätter din vandring hittar du snart skälet till att slottet slottet anlades just här – nämligen det värdefulla skifferstensbrottet vid det nu dock sedan länge nedlagda Andrarums alunbruk. Detta brott är mycket rikt på fossil av de havslevande urtidsdjuren trilobiter, som är spännande att titta närmare på. Vidare går sedan vägen genom lövskogen längs med den idylliska Verkeån självt. Intill denna å häckar fåglar som kungsfiskare, forsärla och strömstare. Och vid Hallamölla finns ett av Skånes högsta vattenfall, med en höjd på 23 meter! Vid Vantalängan finner du därefter en lägerplats för övernattning. (7 km)

Strax efter Vantalängan kommer du snart ut på den idylliskt vackra och rikt blomsterklädda sandstäppen på norra delen av Brösarps backar. Och därefter kommer du in i byn Brösarp – den allra nordligaste tätorten på Österlen, en idyllisk sommarort med mindre än tusen invånare. Brösarp är känt för sin fina gästgivaregård, och här finns förstås även flera andra serveringar, såväl som matbutiker. Och från Brösarp går det även att resa vidare med buss om man så önskar – åt sydost mot Kivik/Simrishamn, söderut mot Sjöbo/Tomelilla/Ystad, och norrut mot Kristianstad.

DSC03010

Från Brösarp vandrar du därefter vidare över de södra backarna, och kommer nu till Ravlunda – och når äntligen till havet vid Östersjöns strand! Du når fram till Haväng, där du får promenera längs med stranden där Verkeån möter Östersjön, och beskåda den fantasieggande stenåldersgraven Havängsdösen, som står på en höjd en bit inifrån stranden.

20150716_145531

I Haväng hittar du också ett mysigt café. Och om du vill kan du ta en avstickare på några hundra meter in till det lilla fina, gratis gårdsmuseet Lindgrens länga, som berättar om Haväng och dess natur och historia. Karaktäristiska arter bland sandstäppens idylliska backar är bland annat vildkaniner och fältpiplärkor – och dessutom kan du om du har tur få se eller höra den fantastiskt vackra och ovanliga sommargyllingen, som i Havängs skogslundar har en av sina allra främsta lokaler i Sverige! Och efter ditt besök i Haväng går din väg vidare längs den mjuka, breda sandstranden nedanför backarna i Vitemölla strandbackars naturreservat fram till den lilla byn Vitemölla. En av de lugna backarna precis norr om byn fylls under tre dagar i juli varje med massor av människor, liv och rörelse – för då hålls Kiviks marknad här! Men resten av året är det bara mest lugnt, tyst och idylliskt.

Efter Vitemölla kommer du in i den pittoreska lilla kustbyn Kivik med omkring tusen bofasta invånare. Kivik är bland annat känt för de många konstnärer, musiker, filmskapare och andra kulturpersonligheter som har sina hem i och runtomkring byn. Och här hittar du förstås också butiker, matställen och turistinformation, och en tältplats för övernattning nära den lilla idylliska hamnen. (15 km) Och missa inte heller att se den fina statyn föreställande författaren Fritiof Nilsson Piraten som står i backen ner mot Kiviks hamn. Därefter fortsätter du rakt genom Kivik och kommer förbi Kiviksgraven – en storslagen grav från bronsåldern som är väl värd ett besök. Inne i gravkammaren, som kan besökas för en mycket billig peng, kan du se vackra hällristningar, och du kan även ta en fika i caféet vid ingången till gravområdet.

20140717_124308

Sedan kommer du ut ur Kivik och ut längs landsvägen. Här passerar du mycket snart Ängakåsen – en stor så kallad skeppssättning från Vikingatiden, vackert belägen i en stor kohage, som du kan gå in i för att titta närmare på de många stenarna. Längs den fortsätta vägen mot söder finner du sedan även gott om björnbär och hallon att mumsa på under vägen, och du passerar förbi det lilla Esperöds naturreservat vars täta snårskog är hem åt flera för Sverige sällsynta arter såsom hasselmus, lövgroda, långbensgroda och sandödla. Därpå kommer du mycket snart förbi de väldiga äppelodlingarna vid det berömda Kiviks musteri i Hällevik. Och i Äpplets hus kan du lära dig mer om äpplen och om musteriet, och dessutom köpa med dig cider, juice eller annat gott direkt från musteriet!

Och alldeles invid Äpplets hus kommer du till den norra entrén till Stenshuvuds nationalpark. Just intill denna entré finns en tältplats. Observera dock att denna endast får användas under kväll, natt och morgon – tältning är inte tillåten här under dagtid. Den unika nationalparken Stenshuvud bjuder på flera härliga utsikter från toppen på hälleberget Stenshuvud – den sydostligaste utlöparen av Linderödsåsen – som brant sticker upp 97 över det intilliggande havet.

 

20150720_164129

Sitt namn har berget fått från folksägnerna om den väldige jätten Sten som sägs bo i en grotta på bergets nordsida. På bergets sluttning finns rester av en gammal fornborg från järnåldern. Nedanför berget finns långa, härliga sandstränder för sol och bad. Naturen på Stenshuvud består i övrigt framförallt av Sveriges största sammanhängande avenbokskog, men här finns också blomsterrika ängsmarker med bland annat flera arter av orkidéer. Och bland de mer ovanliga och spännande djurarter du har chans att träffa på kan nämnas bland annat sommargylling, lövgroda, hasselmus och sandödla. Mitt i parken finns även ett stort Naturum som berättar om parken och dess djur och natur. Här hittar du även ett café, och kranar för att fylla på dina vattenflaskor.

Efter den vackra, lummiga nationalparken går vandringen snart genom den lilla kyrkbyn Rörum, och därefter genom ett jordbrukslandskap tills dess du åter når havets strand vid den lilla byn Vik. Därifrån får du följa stranden fram till Tjörnedala, som bjuder på en blandad terräng av lövskog och idyllisk blomsterrik ängsmark. Här finns också en lägerplats med vindskydd där du kan övernatta. Och från Tjörnedala går vandringen vidare genom den lilla byn Baskemölla och sedan via de härliga badstränderna vid Vårhallarna och Tobisborg in i Simrishamn. (21 km) Simrishamn är den största orten under hela vandringen, undantaget, start- och slutorterna.

DSC02995

Det är en härlig och livlig sommarort med mer än 5 000 invånare. Här finns förstås gott om butiker, restauranger, caféer och kiosker, och hamnen är en populär plats att sitta och njuta vid både bland bofasta och besökare. Från Simrishamn går också att resa vidare med tåg mot Tomelilla/Ystad/Malmö och med buss mot Sjöbo/Lund eller Kivik/Brösarp/Kristianstad.

Vidare från Simrishamn vandrar du först längs med kusten genom Simris strandängars naturreservat. Efter den pittoreska lilla kustbyn Brantevik går vandringen därefter genom ett typiskt österlenskt kustnära jordbrukslandskap fram till den lilla byn Skillinge, varefter du åter följer stranden fram till de underbara breda sandstränderna vid Borrby strand, där det finns lägerplats med möjlighet att övernatta intill Kyhls strandbad (20 km).

Från Borrby strand går du därefter på den härliga stranden hela vägen till Sandhammaren – den långa, breda sandstrand med höga sanddyner som utgör Skånes sydöstra kust – en av de största och härligaste stränderna i Sverige!

20140721_184932

Passa på att bada och sola en stund – och varför inte titta efter bärnstenar här på en av Sveriges allra bästa fyndplatser för denna vackra ”sten”. Längs Sandhammarens långa stränder vandrar du från Skånes ostkust in på Skånes sydkust, och kommer så fram till Löderups strandbad, som vid sina härliga stränder har en stor camping, men där det förstås också går bra att övernatta vid stranden utanför campingen. (11 km) I de vackra omgivningarna precis intill Löderups strandbad ligger också den förre svenske generalsekreteraren Dag Hammarskjölds gård Backåkra, som är mycket väl värd en liten avstickare.

Från Löderups strandbad vandrar du sedan genom ett nytt landskap – över vackra, blomsterrika branta backar alldeles invid havsstranden, fram till det pittoreska gamla fiskeläget Kåseberga.

20140722_105905

Detta är ett populärt turistmål där du hittar gott om caféer, restauranger och spännande små butiker. Och från den lilla byn vandrar du därefter upp längs den branta vägen till toppen av Kåsebergaåsen. Här, intill åsens dramatiska branta stup mot havet, står de berömda och fantasieggande Ale stenar – Sveriges största skeppssättning, som stammar från Vikingatiden. Denna är nästan 70 meter lång och 20 meter bred, med 59 människohöga stenar.

20140722_130144

Från Ale stenar vandrar du vidare längs kusten över Kåsebergaåsen och det blomsterrika Hammars backar, tills åter når fram tilll breda sandstränder vid Nybrostrand, där du har möjlighet att övernatta intill stranden. (18 km)

Efter Nybrostrand passerar du genom Ystads sandskogs naturreservat – en tallskog alldeles intill den breda stranden. Här får du också passa på att ta ett sista havsdopp – för därefter har du anlänt till resans slutmål… Ystad! (10 km)

DSC04081

I denna gamla hamnstad med knappt 20 000 invånare kan du nu i godan ro vandra längs gågatorna i den medeltida stadskärnan, beundra de gamla korsvirkeshusen, och besöka någon av stadens spännande butiker, restauranger och caféer – och så får du inte missa att prova stadens kända specialitet, Wallanderbakelsen! Du kan också besöka den vackra Mariakyrkan, och det gamla Ystads kloster med sin vackra klosterträdgård. Och sedan kan du sätta dig en stund vid den mysiga hamnen, och promenera ut på den långa bryggan där och titta efter båtarna som avgår mot Polen och mot danska Bornholm.

Och när du till slut njutit färdigt på detta det sista stoppet på din långa vandringsresa kan du resa vidare från Ystad med tåg hela vägen tillbaka till Helsingborg på två timmar, via bland annat Malmö och Lund. Eller, om din resa istället startade i Hässleholm, så kan du resa med buss till Kristianstad på knappt två timmar, och där byta till tåg mot Hässleholm, som tar dig dit på 20 minuter.

Så slutar ditt långa, vackra äventyr på vandring Skånes spännande och omväxlande natur! Visst låter det väl helt underbart.,,?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s