Trettondagsafton

Så är det trettondagsafton! Imorgon kom de tre vise männen fram till Betlehem enligt traditionen – och det får väl sägas vara sista dagen på julen i stort sett. Även om en del vill ha den att vara så länge som vid tjugondag Knut. Själv tog jag faktiskt ner allt mitt julpynt, inklusive granen, redan på nyårsdagen -nu är det bara amaryllisen och julstjärnorna kvar som alls minner om jul hos mig. Och det känns faktiskt riktigt skönt att ha det som vanligt igen!

Trettondagsafton var ju traditionellt en kväll för festande, sång och presenter. Och så var det förstås framförallt kvällen för att se den traditionella lättsamma trettondagsaftonspjäsen!

William Shakespeares egen trettondagsaftonspjäs heter just Twelfth Night (det engelska namnet på aftonen). Den hör kanske inte hans mest kända pjäser, men är en rolig och lättsam liten förväxlingskomedi, med många klassiska och välkända repliker – och stundtals farsartad busikhumor… Liksom flera andra Shakespearekomedier handlar Twelfth Night  om en ung kvinna som klär ut sig man. Hennes namn är i det här fallet Viola. Utklädd till sitt alter ego Cesaroi  uppvaktar hon den pryda Olivia som en tjänst åt sin husbonde Greve Orsino. Men Olivia förälskar sig förstås istället i Cesario, medan Viola är hemligt kär i Orsino, och dråpligheter uppstår! Men, pjäsens allra största behållning är kanske ändå trots allt dess många färgstärka och roliga birollskaraktärer – de druckna adelsmännen Sir Toby Belch och Sir Andrew, den hurtiga hushållerskan Maria, narren Feste, och den förnäme och nedlåtande betjänten Malvolio som de allesammans driver med bakom hans rygg.

Pjäsen finns att lyssna på i radioversion hos Librivox.

Eller se den här utmärkta uppsättningen av pjäsen i regi av W. Steven Lecky.

(Förresten så är Leckys uppsättning av A Midsummer Night’s Dream också väldigt bra, och mycket väl värd att se!)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s