Den digitala sagan

En helt ny och gränslöst expansiv värld för fiktivt berättande har uppstått i digitala medier, genom vilka vem som helst kan nå ut med sin egen historia tack vare möjligheterna till självpublicering, självpromotion, interaktivt skapande och transmedialitet. Och denna formliga explosion av berättande gäller kanske mer än någon annan genre just den i vilken jag själv mest skriver i, och därför bäst känner till – det vill säga fantasy- och sagogenren. Detta är en genre som genom sin inneboende visualitet förstås kan tänkas lämpa sig alldeles särskilt bra för att finnas digitala medier.

Fantasy- och sagolitteratur har länge hört mycket intimt samman med både musik och bildkonst. Delar av folkmusikgenren, såväl som stora delar av metalgenren, hänger väldigt nära samman med fantasy och mytologi. De allra flesta låtarna i min metalspellista på Youtube, med band som Wolfhorde, Swallow the Sun och Wolves in the Throne Room, skulle lätt lämpa sig som ackompanjemang en hisnande fantasysaga. Och minst lika stark är förstås kopplingarna inom bildkonst. Medan gamla svenska husgudar inom sagobildkonst såsom John Bauer och Jenny Nyström säkert alltid kommer att bestå som inspirationskällor, så skapas det nu en så otroligt stor mängd ny underbar och fantasieggande digital sagobildkonst att man blir salig. Möjligheterna till att använda musik och bild i fantasy och sagor är kort sagt ändlösa och fantastiskt spännande.

En annan mycket spännande utveckling att allt fler specialiserade individer nu kan bli inblandade i skapandeprocessen kring ett verk – förutom författaren kan även digitala bildkonstnärer, musiker och röstskådespelare komma att bli integrerade delar i förlagens skapandeprocess. Jag är personligen väldigt förtjust i ljudböcker som spelas likt pjäser, med ensembler av röstskådespelare, à la Librixov ”Dramatic Readings”. Det finns just nu också en i mitt tycke oroande tendens till att sätta författaren själv alltför mycket i förgrunden, istället för att låta berättelsen tala för sig själv – och min förhoppning här är att dessa ensembleböcker kan göra en del för att motverka detta problem. Fast, det är förstås samtidigt av allra yttersta vikt att det fortsätter att vara möjligt för en enskild person att på egen hand skapa enbart med text även in framtiden, utan att ha tillgång till flera olika digitala medier.

Men med allt detta sagt, så är samtidigt åtminstone för mig en stor dela av charmen med fantasy, myter och sagor just detta att man som läsare får lov att skapa sina egna bilder som läsare och använda sin egen fantasi för att göra sig en personlig bild av karaktärer, varelser och miljöer, vilket försvinner ifall allt visas upp på ett explicit och specifikt manér. Därför är det allra bästa förhållningssättet till digitala publicerandet nog trots allt att ta vara på möjligheten att kunna skapa ljud- och bildversion som ett komplement till den huvudsakliga textversionen, och på så sätt låta mottagaren ta del av båda sidor av en berättelse efter eget tycke och smak. På så sätt får vi det bästa av båda världar – det nya och det gamla i en sagolik harmoni.

Annonser

2 reaktioner till “Den digitala sagan

 1. Vad roligt att läsa din text! Du kommer med påstående och idéer jag inte tidigare tänkt på. Jag gillar också hur kunnig du känns inom ämnet och ger mig bra, riktiga exempel på hur fiktion på nätet kan finnas på olika ställen.

  Det är ju alltid trevligt att som konsument, av t.ex. en bra serie, få ta del av och påverka handlingen så mycket som möjligt. Jag har för tillfället fastnat för en serie och kom på mig själv igår då jag satt och letade efter karaktärerna på Instagram. Jag önskade få ta del av dem även utanför programmet. Men till min misströstan så fanns de ”bara” på en plattform och jag fick besviket sluta leta…

  Gilla

 2. Jag håller helt med dig gällande att själv få skapa bilder, kan nästan bli provocerad om karaktärerna i en bok beskrivs för ingående. Och även som du säger att det finns stort potential för konstnärliga blandformer.
  Jag tänker också att just den genre du läser i har utvecklat ett starkt band till det digitala, internet har blivit en förlösning för en genre som så länge har blivit åsidosatt av dagspress och kultursidor. Verkligen en underdog som slagit sig fram och nu blivit mer allmängods.
  Det är absolut oroande att författaren skuggar sina egna verk. Själv tror jag tyvärr att det är en tendens som är svår att bryta. Förlagen satsar på några få författare som säljer bra – samtidigt kan man ju se på just sf och fantasy där läsarna banat väg och struntat i etablissemanget; det kommer alltid en motrörelse.
  Dina åsikter känns genomtänkta och det var kul med nya ingångar till det digitala berättandet! / Tove

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s