Klassisk Skräckvecka: The Vampire Chronicles – Anne Rice (1976-)

Sista dagen i Skräckveckan – och dagens tips blir en hel krönika!

The Vampire Chronicles (svenska: Vampyrkrönikan) är en lång serie av mer eller mindre fristående romaner utav den amerikanska författarinnan Anne Rice. Böckerna följer de dramatiska liven hos ett antal vampyrer från olika platser och tidsepoker, från vampyrernas eget perspektiv. Om Bram Stokers Dracula var den bok som sparkade igång vampyrgenren, var det denna bokserie uppfann vampyrgenren på nytt för vår moderna tid och kultur.

Utan Vampyrkrönikan skulle vi aldrig fått serier Twilight, och inte heller serier såsom True Blood eller Vampire Diaries – alla dessa har hämtat betydligt mer inspiration från Anne Rice vampyrer än från den Greve Dracula Bram Stoker skrev om.

I Rice berättelser är vampyrerna inte längre monster, utan komplexa varelser, som kan vara både goda och onda, älskande och hatfyllda, lyckliga och deprimerade – alla har sin egen personlighet.Vampyrerna är kort sagt precis som vanliga människor – förutom att de är i det närmaste odödliga och har superkrafter. Dessutom är deras sinnen och känslor långt mycket skarpare än vanliga människors, vilket gör att alltid de känner och upplever blir långt mycket mer intensivt. Och tiden blir för vampyren meningslös. De är observatörer, som ser hur världen ständigt förändras och ser människor och tidsåldrar komma och gå, men är sällan riktigt del av den. Denna oförmåga att riktigt vara del av människans värld, och deras ständiga behov av att döda för att överleva, gör vampyren till en mäktig och skrämmande, men ensam varelse, som lever med sin egen moral i sin egen värld mitt ibland människorna för evigt, som dess dödliga gäckande skugga. Böckerna har ett genomsyrande tema kring religion och filosofi, kring godhet och ondska – kryddat med ofta groteskt våld och djupt erotiska undertoner.

Lite intressant trivia – BDSM-romanen Fifthy Shades of Grey började som fan-fiction på Twilight – som alltså i sin tur är kraftigt baserat på Vampire Chronicles. Och faktum är att även Anne Rice skrivit BDSM-litteratur – i form av serien Sleeping Beauty, under pseudonymen R. N. Roquelaure. Så alla dessa böcker har på det sättet gått varvet runt, så att säga…

I den långa bokserien The Vampire Chronicles ingår bland annat följande romaner:

Interview with the Vampire (1976)

Svensk titel: En vampyrs bekännelser

20161024_192017

Denna den första delen i Vampyrkrönikan berättas av den melankoliske vampyren Louis. Hans historia tar sin början då han var en ung plantageägare i den fransktalande spanska slavkolonin Louisiana år 1791. Den djupt deprimerade Louis blir biten av vampyren Lestat – en man som är ung och charmig till det yttre, men fullständigt hänsynslös. Fast Louis har inget annat val än att acceptera honom som sin vän, som sin enda guide i vampyrlivet. Tillsammans beger de sig till New Orleans – där Lestat, av fruktan för att Louis ska välja att överge honom, förvandlar en liten flicka till vampyr och adopterar henne som sin och Louis egen vampyrdotter.

The Vampire Lestat (1985)

Svensk titel: Nattens furste

20161024_192048

Lestat, antagonisten från den första boken, återkommer här – i sin alldeles egen historia. Efter en långt tid i katatonisk depression över tidens obevekliga gång och förändring, vaknar Lestat åter upp. Och denna nya tid – det glammiga och teatraliska 1980-talet – passar honom som hand i handsken, och snart har han blivit en rockstjärna! Lestat berättar historien om sitt liv, och tar oss på en hisnande resa genom tid och rum. Han berättar hur han 200 år tidigare flytt till Paris med sin älskare, den skönspelande violinisten Nicolas, och där förvandlats av den uråldrige vampyren Magnus. Och hur han därefter i sin tur omvandlat sin älskade döende moder, den frihetslängtande Gabrielle, till vampyr. Vi får även bland annat djupare lära känna den religiösa vampyren Armand från föregående bok, och möta den grubblande konstnärsjälen Marius – den uråldrige vampyr som troget vakar över de slumrande Kung Enkil och Drottning Akasha, de allra äldsta och mäktigaste av världens alla vampyrer. Denna bok är den allra bästa delen i serien Vampyrkrönikan – inte minst tack var den livfulle Lestats intensiva berättarstil. Observera dock, att medan övriga böcker i serien är i stort sett fristående från varandra, så slutar den här boken på en cliffhanger som leder direkt in i nästa bok – The Queen of the Damned!

The Queen of the Damned (1988)

Svensk titel: De fördömdas drottning

20161024_192127

Den mäktiga vampyrdrottningen Akasha – den äldsta och mest kraftfulla av världens alla vampyrer – har vaknat ur sin mångtusenåriga sömn! Och genast kidnappar hon Lestat, och tar med honom runt världen som sin nye älskare! Akashas mål är döda nio av tio utav världens alla män, och bringa in vad hon ser som en ny guldålder under kvinnors styre, med henne själv som alla kvinnors dyrkade gudinna. Vampyrer från hela världen samlas nu för att stoppa henne. Vi får åter möta bland andra Louis, Gabrielle, Armand och Marius, och den nya bekantskapen Pandora. Och till deras hjälp kommer även de uråldriga och mäktiga egyptiska tvillinghäxorna Maharet och Mekare. Det blir en kamp på liv och död mellan övernaturliga krafter om makten över världen.

The Tale of the Body Thief (1992)

Svensk titel: De dödligas förförare

20161024_192205

Efter den stora världsomvälvande konflikten i föregående bok återvänder vi här till en mer jordnära, men lika engagerande historia. Lestat möter nu den mystiske Raglan James, som säger sig vara en ”kroppstjuv”, med förmågan att byta kropp med andra. Och Lestat, som åter känner sig less på det odöda livet, blir nyfiken på hur det skulle kännas att åter besitta dödlig kropp.

Memnoch the Devil (1995)

Svensk titel: Djävulens frestelser

20161024_192229

Lestat, grubblandes över gott och ont och över sin egen plats i världen, möter nu Memnoch – Djävulen. Djävulen tar med sig Lestat på en halsbrytande äventy genom himmel och helvete, för att övertyga honom att gå med på hans sida i den eviga kampen mot Gud.

Pandora (1998)

20161024_192255

Pandora är en fristående bok i Rice vampyrserie som närmare berättar historien om Pandora, den vampyr från det antika Grekland som en gång var Marius stora kärlek. En fin och rörande liten historia, väl värd att läsa även om den inte har så jättemycket att göra med övriga delar i serien.

Blood and Gold (2001)

20161024_192327

Detta är den hisnande och rörande berättelsen om den känslige och inåtvände vampyren Marius, väktaren över Kung Enkil och Drottning Akasha. Likt The Vampire Lestat är detta en resa i tid och rum – men nu över ett så otroligt mycket längre tidsperspektiv. Vi får följa Marius ända från hans förvandling till vampyr i det antika Romarriket, se hans perspektiv på sin kärlek till Pandora, genom årtusendena til Renässansen, där han möter den unge Armand, och vidare fram mot modern tid, i en fascinerande och fantasieggande episk berättelse.

Efter ett längre uppehåll i serien, kommer nu åter nya böcker ut i serien. Jag måste tyvärr säga att, med undantag för Blood and Gold och Pandora, som båda är väldigt bra, så sjunker annars böckernas kvalité ganska avsevärt efter bok fyra. Förutom de här nämnda böckerna finns dock trots allt nu åtta andra böcker om Rice vampyrer – och ännu fler är på väg. Så, om du gillar de här böckerna, så kan du förstås ändå även ge de nyare böckerna en chans!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s