Klassisk Skräckvecka: Dracula – Bram Stoker (1897)

20161024_191946

Den irländske författaren Bram Stokers klassiska senviktorianska skräckroman Dracula från 1897 var förstås den roman som allra mest populariserade och utvecklade den moderna vampyrgenren. Starkt influerad av föregångare såsom The Vampyre av John Polidori och Carmilla av Joseph Sheridan Le Fanu tog Stoker vampyren ännu ett steg längre in i beckmörkret. Till skillnad från senare tids mer nyanserade vampyrer är Stokers vampyr inte någon mångfacetterad varelse, utan alltigenom ond och självisk. Detta till trots är Dracula i sig faktiskt inte en särskilt våldsam roman. Istället är det en berättelse vars långsamma, utdragna berättarstil skapar en skräck som sakta kryper sig på dig som läsare en likt en rysning. Till denna utdragna obehagskänsla beror till stor del på speciella berättarstil, som är i form av karaktärernas egna brev och dagboksanteckningar. Dracula själv har faktiskt inte ens en särskilt stor fysisk närvaro i romanen, utan finns mest där under utan, som en skrämmande, gäckande skugga att sprida lidande och död.

Dracula är även ett fascinerande tidsdokument. Boken skrevs i en tid av osäkerhet. En tid av snabba tekniska och sociala förändringar. En tid då det brittiska imperiet tycktes vara på nedgång. Den brittiska ekonomiska och industriella dominansen hotades allt mer av de nya, snabbt växande stormakterna USA och Tyskland. De gamla konservativa idealen och traditionerna var på väg ut – och bara fyra år senare skulle den mer än 60 år långa och stolta viktorianska eran nå sitt slut med Drottning Victorias död. All denna rädsla för förändring och för det främmande spelar Stoker på i sin roman. Det är i grunden en berättelse om det främmande hotet – främlingen från det primitiva avlägsna landet långt bort som söker till det civiliserade England för att sprida förstörelse och död.

Romanen börjar med att vi får följa den något naive unge mäklaren Jonathan Harker på hans långa resa för att möta en mystisk rik klient – en gammal greve vid namn – just det, Dracula. Han kommer till det mystiska Transsylvanien, ett vilt och laglöst gränsland i utkanten av Europa, alldeles på gränsen mellan det civiliserade Österrike-Ungern och det hotfulla Osmanska Riket. Trots ortsbornas skräckfyllda varningar låter Jonathan sig föras på krokiga vägar till Draculas ödsliga slott, där han snart finner sig själv inte som grevens gäst – utan som hans fånge. Dracula efterfrågar nu Harkers hjälp för att flytta till London – där Jonathans intet ont anande fästmö Mina och hennes bästa vän Lucy snart ska bli grevens offer. Den excentriske holländske läkaren och vampyrjägaren Van Helsing kommer greven på spåren – men ska han hinna i tid?

Klicka här för att lyssna gratis på en dramatiserad version av romanen hos Librivox!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s