Världens djurliv har minskat med 58% på 40 år

Enligt nya Living Planet Report från Zoological Society of London och Världsnaturfonden, har världens djurliv minskat med 58% på bara de senaste 40 åren. Och detta utdöende bara fortsätter att accelerera. Några av skälen till detta pågående massutdöende är jakt, fiske, föroreningar, klimatförändring och förstörelse av livsmiljöer. Och den röda tråden genom allt är förstås vi – människan.

Vi lever mitt i det sjätte stora massutdöendet i jordens hela historia – det senaste skedde för 65 miljoner år sedan då bland annat alla dinosaurier utan fåglarna försvann. Men massutdöendet i vår tid, Antropocen (Människans Tidsålder), är det första som helt och hållet orsakats utav en enda djurart. Jorden gav oss liv – och vårt tack är att döda allt annat liv hon har skapat…

Med tanke på hur lågt dessa frågor prioriteras på politisk nivå jämfört med ständig ekonomisk tillväxt, och hur lite människor i gemen tycks vara beredda att göra vad gäller konkreta livsstilsförändringar för vår planets skull, så kan jag tyvärr inte känna mig särskilt optimistisk inför framtiden, ifall inte en radikal attitydförändring sker mycket snart – i annat fall kommer vi dessvärre att tvingas att leva på en allt gråare, tristare och fattigare planet, tills dess det bara är vi och kackerlackorna kvar.

Läs gärna den här artikeln från BBC om den nya rapporten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s