Klassisk Skräckvecka: The Hound of the Baskervilles – Arthur Conan Doyle (1902)

The Hound of the Baskervilles är kanske den allra bästa av böckerna om den excentriske men briljante brittiske mästerdetektiven Sherlock Holmes och hans krönikör och medhjälpare Dr. John Watson. Säkert är åtminstone att det är den allra mest populära utav böckerna i den långa Holmes-serien. Och tveklöst beror det det på att Doyle här låter deckargenren få möta skräckgenren, i en blodisande berättelse i gränslandet mellan fantasi och verklighet – långt ute på den klaustrofobiska engelska landsbygden.

Sir Arthur Conan Doyle var då han skrev denna bok ytterligt trött på deckargenren – istället var han nu mycket intresserad av att skriva skräck- och fantasyberättelser. Och säkert var det denna längtan efter att få experimentera och göra något nytt med sin redan välkända och populära gamla karaktärer Holmes och Watson som gör den här boken så bra.

Boken var dessutom Sherlock Holmes mycket hett efterlängtade återkomst – åtta år efter att karaktären ”dött” i kamp med sin ärkefiende Dr. Moriarty i berättelsen The Final Problem. Även om The Hound of the Baskervilles rent kronologiskt faktiskt äger rum före The Final Problem, så var det trots allt inte minst tack vare den väldiga populariteten hos The Hound of the Baskervilles som Holmes snart rent faktiskt återuppstå på riktigt – i The Return of Sherlock Holmes.

I The Hound of the Baskervilles får Sherlock Holmes i uppdrag att utreda Sir Charles Baskervilles död. Baskerville var en rik godsägare i det lantliga Devon, som dött under mystiska omständigheter med ett uttryck av skräck på sitt anlete. Han får höra en berättelse om hur en förbannelse sedan länge vilat över släkten Baskerville under mer än tvåhundra år. En förfader till familjen Baskerville sades ha svurit ett allians med djävulen för att kunna tillfångata en ung kvinna – men kom snart att straffas för sin synd genom att dödas av en djävulsk best till hund. Ända sedan dess har denna demoniska hund förföljt familjen Baskerville – och nu tycks den ha slagit till igen. Den siste arvingen till Baskervilles egendom är nu Sir Henry Baskerville – Sir Charles amerikanske brorson – som nu kommer till England, och som tillsammans med Dr. Watson bestämmer sig föra resa till släkten Baskervilles spöklika hus, beläget långt ute i Devons dystra och ödsliga hedlandskap.

I denna kusligt engagerande gratis Librivoxdramatisering av The Hound of the Baskervilles hörs Cori Samuel som Dr. John Watson, Arielle Lipshaw som Sherlock Holmes och Elizabeth Klett som Sir Henry Baskerville. Och om du tycker om den här inspelning, lyssna också gärna på The Sign of the Four – en annan spännande Holmes-bok, dramatiserad av samma skådespelare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s