Första viltfödda sabeloryxkalven på 30 år!

En underbar nyhet att börja helgen med – en sabeloryx har nyss blivit född i det vilda, för första gången på 30 år!

Sabeloryxen är en kraftfull och storvuxen men samtidigt otroligt smäcker och  vacker antilopart, helt snövit på kropp och huvud – men med en iögonfallande rödbrun hals, och med långa vackert kurvade horn, från vilka den fått sitt namn.

Denna härdiga antilioparts hem är den ogästvänliga Saharaöknen och det torra Sahelområdet – från Marocko, Tunisien och Egypten i norr till Senegal, Burkina Faso och norra Nigeria i söder. På grund av människans jakt, miljöförstöring och klimatförändring sjönk dock antalet individer mycket drastiskt och redan på 1960-talet ansågs arten vara nästan helt försvunnen från det vilda. På 80-talet återfanns bara ett fåtal djur, samtliga i Tchad. Och år 2000 kom arten till sist att klassas som helt utdöd i det vilda.

Men som tur var återstod fortfarande mer än tusen av sabeloryxer i avelsprogram i olika djurparker. Djur från dessa avelsprogram samlades ihop för att bilda en stor flock, som fick lov att leva i halvvilt tillstånd i öknen i Förenade Arabemiraten. Tidigare i år flyttades 25 individer ifrån denna flock tillbaka till artens ursprungliga hemland Tchad – för att leva alldeles vilda och fria. Och nu har alltså deras första kalv blivit född!

Naturligtvis är artens framtid långt ifrån säkrad. Många utav de faror som ledde till dess utrotning återstår ännu. Men den är ju ändå en otroligt fin nyhet!

Du kan läsa mer om denna händelse och om återintroduceringsprojektet i Tchad – och se bilder av sabeloryxerna – i den här artikeln från Care2.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s