Greenpeace, olja och valar – ett upprop och några tankar om nordisk blodskultur

Greenpeace har idag hållit en presskonferens i Oslo vid vilken man tillkännagav att man ska stämma den norska staten för att den uppmanar till utökad oljeborrning i Arktis! Ett fantastiskt initiativ! Och kan personligen hjälpa dem att trycka på gentemot Norge och deras statliga oljebolag Statoil genom att skriva under och dela den här namninsamlingen, som kommer att levereras direkt till den norska staten!

Som vi redan vetat i decennier krävs nu sannerligen snabba och extrema åtgärder för att åtminstone något kunna mildra den accelererande klimat- och miljökatastrofen på vår enda planet. Idag kom även nyheten att vi just har upplevt den varmaste septembermånaden i modern historia. Det är den 11 månaden utav de senaste 12 som har slagit globalt värmerekord. Och jag kommer med en suck åter att tänka på den här tragikomiska scenen från tv-serien från The Newsroom. Det är sannerligen lätt att känna sig en aning deprimerad….

Jag läste idag också den här (engelskspråkiga) artikeln från den tyska tidningen Deutsche Welle om hur invånare på Färöarna förgiftas utav föroreningar i köttet från de valar de dödar under sin årliga masslakt. Jag måste säga att jag inte kan tycka det minsta synd om färingarna – men det säger någonting om vår arts destruktivitet när människor blir sjuka för att de masslaktar djur som fått i sig gifter som andra människor släppt ut… (Varning – hemsk valslaktsbild i den länkade artikeln!)

Sorgligt nog har alla de nordgermanska länderna och territorierna överhuvudtaget ett otroligt hemskt och förskräckligt facit när det gäller hänsynen till vilda djur och natur. Både Sverige och Norge har ju en stor barbarisk och blodtörstig jaktkultur – vilket inte minst märks i dessa tider med den fruktansvärda glorifierade älgjakten. Båda länderna har dessutom ett otroligt starkt inbyggt rovdjurshat, vilket gjort att alla rovdjur – och vargen framförallt – ständigt lever på utrotningens gräns i våra länder. Dessutom har vi knappt längre kvar några verkliga naturskogar, utan enbart torftiga, trista och artfattiga granåkrar för kapitalistisk massproduktion – och nästan vartenda vattendrag är uppdämt och reglerat för vattenkraft som ska ge billig el till smutsig tung industri. Norge har ju som sagt också sin hemska oljeborrning förstås… Och i detta Norge har man ju dessutom valjakt, liksom på Island och på ovan nämnda Färöarna, där masslakt och tortyr utav några av världens mest intelligenta varelser är ett familjenöje. Och vi skulle alldeles säkert gjort detsamma i Sverige ifall vi hade någon valart större än tumlaren här – för vi vet ju trots allt redan att mängder utav svenskar bara älskar att få döda…

Som sagt, det är sannerligen lätt att bli deprimerad ibland…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s