Oscar Wildes födelsedag – fira med några av hans pjäser!

Idag är det exakt 162 år sedan den irländske dramatikern Oscar Wilde föddes.

Wilde är nog en utav de allra mest citerade kulturpersonligheterna i världshistorien, känd för sina otaliga witticismer. Men han även ett oerhört tragiskt levnadsöde. När han stod på höjden av sin karriär dömdes han till fängelse för sin homosexualitet – vilket då ännu var olagligt i Storbritannien liksom i resten av Europa – och han tvingades därefter krossad och förnedrad till exil i Paris, där han dog sjuk och utblottad år 1900, bara 46 år gammal.

Att stå vid hans monumentala grav på den labyrintina kändiskyrkogården Père Lachaise i Paris är en alldeles överväldigande känsla. Att veta hur mycket denna briljanta person tvingades lida på grund av andra människors fördomar och trångsynthet. Men det känns samtidigt fint och passande att han får vila just där, bland andra kulturella storheter och fritänkare, såsom Édith Piaf, Marcel Proust, Honoré de Balzac, Frédéric Chopin och Jim Morrison. Då jag var där fanns ännu läppstiftsmärken på Wildes grav, då det blivit till en tradition för hans beundrare att kyssa den – men tyvärr är det nu sedan några år tillbaka inte längre möjligt att göra så för ett skyddsglas har satts upp omkring graven…

Många utav Oscar Wildes fantastiska pjäser finns tillgängliga att lyssna på helt fritt – klicka på länkarna nedan för att höra några av dem i fina radioteaterinspelningar från Librivox:

 

The Importance of Being Earnest – med undertiteln A Trivial Play For Serious People – är säkerligen Wildes mest kända pjäs. Och det skulle också komma att bli hans sista stora verk innan rättegången emot honom för hans homosexualitet.

Detta är i mitt tycke en utav de allra roligaste teaterpjäser som någonsin skrivits. Handlingen är förvisso ganska enkel – pjäsen handlar om två ungkarlar ur den senviktorianska brittiska överklassen, vid namn John och Algernon. John förälskar sig i Gwendolen, dotter till Algernons faster, järnladyn Tant Augusta Bracknell – och Algernon förälskar sin i Johns unga skyddsling Cecily. Problemet är bara att både John och Algernon inför sina respektive kärleksintressen utger sig för att vara någon annan än de egentligen är – och båda antar de namnet Ernest, ett namn som både Gwendolen och Cecily beundrar.

Det som verkligen gör den här pjäsen så minnesvärd är den enorma mängden utav fyndiga citat, och den kvicka och tankeväckande dialogen som är otroligt underhållande och välskriven. Och trots karaktärernas absurt högfärdiga och självupptagna personligheter är det omöjligt att inte känna sympati med dem och identifiera sig med dem. Pjäsen ger en spännande inblick i det senviktorianska överklasslivet, tolkat genom Wildes skarpt satiriska blick.

 

Lady Windermere’s Fan – med undertiteln A Play About a Good Woman – är en annan utav Wildes mest kända pjäser. Den liknar Earnest i det att även detta är ett relationsdrama i senviktoriansk överklassmiljö, och den kategoriseras också oftast som en komedi, men har trots detta en betydligt seriösare ton, och är bitvis faktiskt ganska sorglig – med en skarpt satirisk och samhällskritisk udd.

Denna pjäs handlar om den nygifta unga kvinnan Lady Windermere som genom skvaller får veta att hennes man, Lord Windermere, synts tillsammans med en annan kvinna. Ryktet går vida att han är otrogen, och Lady Windermeres misstankar stärks snart så till den grad att hon bestämmer sig för att ge sig av tillsammans med Lord Darlington, som är förälskad i henne, fastän hon egentligen fortfarande älskar sin man. Vad Lady Windermere inte vet är att Lord Windermere alls inte bedragit henne – utan att kvinnan som han umgåtts med och hjälpt på fötter i själva verket är Mrs Erlynne, Lady Windermeres mor, som gav sig av och lämnade sin dotter då hon var barn, men som nu återvänt…

Lady Windermere’s fan är precis som The Importance of Being Earnest fullspäckad utav minnesvärda repliker och citat – inklusive ett utav mina personliga favoritcitat, från Lord Darlington: ”We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.”

 

Salome är Wildes drömskt poetiska – och för sin tid högst provokativa och chockerande – dramatisering av den groteska bibliska berättelsen om hur kung Herodes styvdotter Salome försöker förföra den fängslade Iokanaan (Johannes Döparen), och som då han avvisar hennes närmanden, ber Herodes om profetens huvuden på ett fat, i utbyte mot att hon framför den erotiska ”de sju slöjornas dans” framför sin styvfar kungen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s