Min bloggs mål: En nyromantisk vision – Sturm und Drang över dark satanic mills

En blogg bör helst ha ett övergripande mål för att förbli intressant även på lång sikt. Den bör ha någonting att sträva mot att uppnå. För just min blogg är det övergripande målet att inspirera och påverka för en alternativ livssyn och livsstil. Jag vill använda denna blogg för att göra aktivism lätt och roligt, samtidigt som jag också vill dela med mig utav saker som jag tror att min målgrupp ska finna intressanta – alltifrån nyheter och diskussioner till kulturtips och recensioner, och det kan bli mycket annat däremellan.

Men om innehållet kan vara ganska brett, så är den målgrupp jag allra främst vill fokusera på istället tämligen smal. Nå, alla är förstås varmt välkomna att besöka min blogg och ta del av mina inlägg – men samtidigt känns det viktigt för mig att ha en kärnmålgrupp att se framför mig när jag skriver. Och för mig är denna grupp de som jag informellt vill kalla för ”nyromantiker”.

”Nyromantikern” definierar jag som en person ur den intellektuella och idealistiska gröna vänstern. Det är en person som sätter känslor, estetik och det fria uttrycket över det rent faktamässiga, strukturerade och inrutade. En person som är kritisk mot rådande masskonsumtion, och som hyser ett stort engagemang för och kärlek till djur och natur och allt som är vilt och oförstört. Som grupp har många utav dessa nyromantiker även ett stort intresse för historia och filosofi – och för kultur i alla dess former. En stor andel utav dem har även en tydligt nyandlig sida, och hyser i synnerhet ett intresse för panteism. I detta synsätt ligger också en inneboende kritik utav den rådande antropocentrismen (den strukturella överordningen av människan på bekostnad av alla andra varelser) och dess konsekvenser. Nyromantikern är en person som har insett att vi måste kasta av oss Luthers hämmande ok som fortfarande präglar och formar hela västvärlden och som lett till industrialism, kapitalism, materialism och ohållbar ständig ekonomisk tillväxt – och därmed till den systematiska förestörelsen av vår planet. Många nyromantiker är förstås även vegetarianer eller veganer, just såsom 1800-talets ursprungliga romantiker var pionjärer inom den västerländska vegetariska rörelsen och djurrätts- och miljörörelsen. Nyromantikern vill leva en alternativ, enkel och miljövänlig livsstil. Många av dem är redan aktiva inom samhällsaktivism på ett eller annat sätt – eller önskar att vara det, eller kanske kan bli med lite hjälp på vägen.

Att jag valt just dessa personer som min tänkta målgrupp beror inte bara på att det är dessa människor jag mest har umgåtts med – utan jag anser också den nyromantiska rörelsens tillväxt att vara ett utav vår döende planets allra främsta hopp för framtiden. Märk väl, jag säger nu inte att de som tillhör denna grupp utav människor skulle vara bättre än andra – utan bara att de är överlägsna rent moraliskt sett. Sorgligt nog har jag genom åren dock också märkt att det är en grupp där det råder oproportionellt stor psykisk ohälsa, depression, ångest och isolationism. Gissningsvis eftersom dessa personer känner mycket starkt för det de tror på, samtidigt som deras värderingar och syn på livet är så väldig annorlunda från den hos majoritetssamhället – ett samhälle vilket ännu ofta vill häckla dem och se ner på dem. Det är synd, eftersom det finns så mycket att lära ifrån dem. Och jag är övertygad om att de har förmåga att förändra vår samtid, ifall de tror på sig själva arbetar tillsammans.

Jag känner att bloggen, med sin möjlighet till längre och mer utförliga texter, och med stor möjlighet till interaktivitet och diskussion, är ett alldeles utmärkt medium för aktivism och idéutbyte. Mitt mål är att skapa en uppfinningsrik och spännande plattform för möten – en trygg plats för att samtala fritt. Men som sagt, alla andra är ju också mycket välkomna här – även de som inte fullt ut köper den nyromantiska livssynen. Att vara nyfiken och vilja lära är alltid otroligt uppskattat – och alla synsätt är välkomna att höras. Så länge de presenteras på ett vänligt och respektfullt sätt förstås!

Annonser

2 reaktioner till “Min bloggs mål: En nyromantisk vision – Sturm und Drang över dark satanic mills

  1. Et meget interessant og anderledes blogindlæg. Det er ikke et metervare blogindlæg. En fin rød tråd gennem hele teksten, med et tydeligt fokus. En meget direkte kobling til målmedveten kommunikation. Der er flere problemstillinger, der helt sikkert er meget relevante for den valgte målgruppe. Hvilket igen kobler meget tydeligt til overemnet. Et meget seriøst og alvorligt indlæg, med en meget professionel tone. Sproget er måske en smule for avanceret for den gennemsnitlige læser. Jeg havde i hvert fald nogle udfordringer med forståelsen af indholdet. Men denne tone og ordvalg giver også indlægget en bestemt karakter.

    Gilla

  2. Jag vet precis vilka du pratar om, nyromantikerna. Och jag håller med om att de (på vissa sätt) är lite överlägsna. Men det tror jag också är ett av de största hindren för de storheter de i slutändan har makt att åstadkomma.

    Verklig storskalig skillnad kan först ske när alla bjuds in i diskussionen. När den som äter tacos varje fredag, har ett vanligt jobb och ett tomt högskolepoängskonto deltar i diskussionen, då börjar saker hända på riktigt. Även om det är frestande att stanna inom sin grupp är det inte ultimat när människor undviker kulturella evenemang, vissa sociala kontexter eller viss typ av information för att de känner sig underlägsna eller exkluderade.

    Jag hoppas vi kan förändra världen, en tanke, en hamburgare, en människa i taget. Och jag hoppas nyromantikerna vågar sträcka ut ett lillfinger till gemene man för att bjuda med dem på resan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s