As You Like It – William Shakespeare

All the world’s a stage, and all the men and women merely players

Nu tycks höstrusket ha börjat på riktigt, komplett med åskoväder och störtskurar under gårdagen, och även idag ligger molnen täta över Öresundskusten. En sådan dag kan det väl kännas skönt att få drömma sig tillbaka till våren. Så varför inte göra så med William Shakespeares egen vårhyllning!

20160505_144435

As You Like It (svensk titel Som ni behagar eller Som ni vill ha det) från 1598-99 är väl kanske inte en av Shakespeares allra mest kända pjäser, men det är i mitt tycke kanske den allra roligaste och mest romantiska av dem. Det är en berättelse med sagokänsla, full utav lantidyll och lättsam charm. Som de flesta Shakespeare-pjäser har den ett stort och varierat persongalleri och är full utav invecklade intriger, finurliga ordlekar och kvicka dialoger. Dessutom känns pjäsen aktuell än idag, med sitt tema kring könsroller och flytande identiteter.

Den här välgjorda och underhållande gratis ljudboksinspelningen av pjäsen från Librivox är i engelskt original, ord för ord, med röster av bland andra Elizabeth Klett (Rosalind), Arielle Lipshaw (Orlando), Eden Rea-Hedrick (Celia), Kristin Gjerløw (Touchstone), MB (Jacques), Alan Mapstone (Duke Senior), Amy Gramour (Audrey), Katalina Watt (Phoebe), Charlotte Duckett (Silvius) och Ken Garrett (Duke Frederick).

Flera bra videoinspelningar av pjäsen finns förstås dessutom på Youtube, bland annat:

The Public Theater of MN: En mer modern klädsel till trots, ligger den här uppsättningen kanske allra närmast Shakespeares originaltext utav Youtube-versionerna, och skådespelarprestationerna är utmärkta.

Georgia Southwestern State University: En mycket charmig uppsättning framförd utav teaterstuderande universitetsstudenter. Även denna ligger mycket nära ursprungstexten i sin tolkning.

Flint Hills Shakespeare Festival: Ännu en välgjord uppsättning, framförd utav engagerade amatörer. Den här versionen är något censurerad för att vara mer familjevänlig – men det är inget som stör pjäsen som helhet, och i övrigt även denna version mycket trogen originaltexten.

 

Pjäsens handling i sammanfattning (utan allvarliga spoilers):

I ett hertigdöme någonstans i Frankrike har Duke Frederick störtat sin bror, Duke Senior, och själv tagit makten. Hos Frederick bor dock fortfarande Duke Seniors dotter Rosalind – Fredericks brorsdotter – som är bästa vän med Fredericks dotter Celia.

Den olycklige unge adelsmannen Orlando förälskar sig i Rosalind, men tvingas snart att fly från hertigdömet efter dödshot från sin förtryckande bror Oliver. Duke Frederick blir samtidigt orolig att Rosalind ska förråda honom och förvisar henne. Hon ger sig av tillsammans med Celia – Rosalind klär ut sig till bonden Ganymede, ett namn taget efter ”Jupiters egen page”, och Celia till bondkvinnan Aliena. Med sig som sällskap tar de den filosofiske hovnarren Touchstone, och de flyr till de djupa, vackra skogarna i Arden.

Utan att de vet om det har även Orlando flytt till samma skog. Och dessutom har Rosalinds far, den störtade Duke Senior, också tagit sin tillflykt dit, tillsammans med bland andra den melankoliske adelsmannen Jacques – men ingen av dem känner igen Rosalind och Celia i deras förklädnader.

Rosalind, utklädd till Ganymede, övertalar Orlando att låtsas att Ganymede är Rosalind, så att ”han” kan ge Orlando tips om hur han kan vinna Rosalinds kärlek. Samtidigt förälskar sig Touchstone i den enkla bondkvinnan Audrey. Och fåraherden Silvius blir förälskad i den kyliga herdinnan Phoebe – medan hon förälskar sig i den påhittade Ganymede. Och det blir till slut upp till Rosalind att försöka ställa allt till rätta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s