Några tankar kring bloggen såhär långt!

Jag tar en liten paus ifrån pågående ångestframkallande essäskrivande för att skriva ner några tankar och funderingar kring vad jag lärt mig av och om mitt bloggande såhär långt, när jag nu hunnit göra några inlägg!

Ja, en viktig sak som jag funderat en hel del över på sistone, efter att vi pratade mycket om det under förra veckan på sociala medier-kursen, är den väldiga snårdjungeln kring upphovsrättsskydd. I denna labyrint av regler och rekommendationer, vill jag åtminstone försöka att vara på den säkra sidan med min blogg, och jag använder här därför bara bilder som jag själv, vänner eller familj har tagit och äger upphovsrätten till.

Namnlös1

En annan sak som kom upp under förra veckan är detta med att ta foton utav bokomslag för recensioner. Detta är en veritabel gråzon där det generellt tycks vara helt okej för de flesta förlag att göra så – fast alls inte för alla. Och intressant är också att det för en del förlag faktiskt kan vara mer okej att ta en bild av deras omslag ifall bilden, likt  den här ovan, visar mer än enbart själva boken i sig. Men, här är väl det bästa är att se ifall det berörda förlaget skriver något om saken på sin hemsida, eller annars mejla dem och fråga ifall man är osäker. Och när jag lägger ut dikter och liknande, så vill jag också vara noga med att upphovsrättstiden har gått ut. Detta kan ju också vara lite knepigt ibland, eftersom man då dels måste veta vilket år upphovspersonen avled, eftersom upphovsrättsskyddet gäller i 70 år efter dennes bortgång – men det räcker inte med det, utan dessutom måste man finna ut ifall det finns efterlevande till upphovspersonen vilka ännu äger rätten till verket. Som sagt, det kan vara ganska så komplicerat.

En annan sak som jag fått upp ögonen för, är att vara tydlig med länkar – att verkligen vara tydlig med när jag länkar till en utomstående extern webbsajt, vare sig det gäller en tidningsartikel, en namninsamling eller något annat. Tydlighet tycks överhuvudtaget vara ett nyckelord när det gäller att sköta en blogg.

Och så slutligen några tankar kring det här med möjligheten att kommentera på min blogg – huruvida kommentering ska vara öppen för alla, och hur ofta bloggen ska modereras. Än så länge så är det förstås inga som helst problem, men ifall den här bloggen – vilket jag förstås hoppas – skulle växa och få fler aktiva läsare, så kommer det naturligtvis att bli viktigare att ofta gå in och godkänna kommentarer för visning. En sak som jag har tänkt på, är i alla fall att inte ta bort kommentarer bara för att jag personligen inte gillar dem – för jag vill en fri och demokratisk debatt här på min blogg så långt det är möjligt. Fast samtidigt vill jag förstås också att ska det ju vara en trygg och säker plats – så kommentarer som kränker eller hetsar mot någon, eller som är hatiska, kommer inte att visas.

Och jag ser fram emot att fortsätta att lära mig mer under mitt fortsatta bloggande – tycker åtminstone att det är väldigt roligt!  =)

2 reaktioner på ”Några tankar kring bloggen såhär långt!

  1. Spännande reflektioner om bloggskrivandet Johan. Jag håller verkligen med dig, så mycket regler och bestämmelser som man ofta inte reflekterar över. Förens nu när man själv är producent över en blogg och måste ta ansvar och följa dessa regler.
    Jag håller med om att föreläsningen om upphovsrätt var en riktig ögonöppnare.
    Du som producent över en blogg tar verkligen ditt ansvar, vilket du verkligen visar när du är på den säkra sidan och bara använder egentagna bilder, då vet du med säkerhet att du får använda bilderna.
    Intressant inlägg med en tydlig röd tråd. // Ida

    Gilla

  2. Som vanligt ett välskrivet och tankeväckande inlägg med en tydlig röd tråd. Jag tänker också väldigt mycket på just det här med bokomslag. Min egen blogg drar ju trots allt mot bokblogg-hållet. Jag undrar också lite när vi började bli så rädda för att göra fel? Och angående upphovsrätt på dikter, till exempel: så länge vi tydligt visar vem som skrivit måste det väl vara OK för de flesta? Om jag vore poet hade det högsta betyget ju varit att andra tycker om det så mycket att de vill dela med sig av det. Detsamma gäller bokomslag. Och där är den kanske snårigaste frågan: vem äger upphovsrätten till ett bokomslag? Är det författaren? Förlaget? Designern? Stora bloggare – även de som inte är bokbloggare – lägger ju ut bilder på böcker de läser och där har jag aldrig hört någon reagera. Kanske är det en sån där grej som hamnar mellan stolarna? Kanske är det rent juridiskt lite problematiskt, men eftersom all publicitet (tydligen) är bra publicitet leder ju även sämre recensioner till att verket delas och sprids. Tack för huvudvärk!

    Gilla

Lämna en kommentar