Namninsamling för spanskt panterloland, artikel om norsk vargslakt – och andra deppigheter

Känns alltid trist att behöva göra inlägg om dåliga nyheter, men det har kommit så många nya hemska rapporter och artiklar den senaste veckan som jag bara känner att jag måste dela, eftersom att veta om någonting ju alltid är första steget för att kunna göra någonting åt det.

Först av allt har jag en sak som du kan hjälpa till med direkt – nämligen den här namninsamlingen från Världsnaturfonden för att uppmana den spanska regeringen att rädda våtmarkerna i Doñana i spanska Andalusien – hem åt panterlon, ett av världens mest hotade kattdjur, såväl som den likaledes akut hotade spanska kejsarörnen, och mängder utav våtmarksfåglar och flyttfåglar.

Nästa artikel jag vill dela är från brittiska The Guardian och handlar om den fruktansvärda planerade vargjakten i Norge. I en akt utav fullständigt vansinne och grymhet planerar Norge att låta jägare döda 47 av landets 68 vargar, vilket i princip skulle göra det akut hotade vackra hunddjuret till en funktionellt utdöd art i landet – och dessutom starkt påverka den svenska vargstammen hårt, eftersom de norska och svenska vargarna utgör en och samma population. Så jag vill uppmana till bojkott av norska varor och tjänster och att undvika resor till Norge efter detta beslut – det ska inte vara möjligt för att land att medvetet driva en djurart till utrotning utan att det får konsekvenser!

En annan intressant artikel från The Guardian i veckan handlar om det pågående massutdöendet av havslevande arter. Tidningen skriver att detta det femte massutdöendet i jordens historia är värre för marina arter än något annat som observerats i hela den fossila historien, och kommet att få ekologiska konsekvenser under miljontals år framöver.

Den sista artikeln hittade jag i den kanadensiska tidningen The Globe and Mail – denna handlar om hur antalet fåglar i Nordamerika har minskat med mer än en miljard under de senaste 40 åren till följd av bland annat klimatförändring, urbanisering och förändringar i jordbruket.

Och slutligen så hittade jag även de här ytterst deprimerande siffrorna om det pågående massutdöendet på jorden för människans hand:

99% av alla noshörningar har försvunnit sedan 1914.

97% av alla tigrar har försvunnit sedan 1914.

90% av alla lejon har försvunnit sedan 1993.

90% av alla havssköldpaddor har försvunnit sedan 1980.

90% av alla monarkfjärilar har försvunnit sedan 1995.

90% av alla stora havslevande fiskar har försvunnit sedan 1950.

80% av alla antarktisk krill har försvunnit sedan 1975.

80% av alla västliga gorillor har försvunnit sedan 1955.

60% av alla skogselefanter har försvunnit sedan 1970.

50% av Stora Barriärrevet har försvunnit sedan 1985.

40% av alla giraffer har försvunnit sedan 2000.

30% av alla havslevande fåglar har försvunnit sedan 1995.

30% av all landlevande djur har försvunnit sedan 1970.

30% av alla havslevande djur har försvunnit sedan 1970.

 

Ja… Människan kan hitta på. Man kan ju bli ledsen för mindre en såhär lite gråmulen dag…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s