Ett boktips: Narcissus och Goldmund av Hermann Hesse

Ett litet boktips för helgen! Jag läste äntligen den fantastiskt tänkvärda romanen Narcissus och Goldmund i somras – en roman från 1930 av den tyske författaren Hermann Hesse. Hesse är ett lite märkligt författarskap, i det att han både är väldigt etablerad och erkänd, och vann Nobelpriset i litteratur 1946, samtidigt som han också är något av en kultförfattare inom hipster-/hippie-/bohemkretsar, med böcker vars ständigt återkommande teman kretsar kring andlighet, utanförskap och alternativa livsstilar.

namnlos

Narcissus och Goldmund utpelar sig i det Heliga Romerska Riket (ungefär nuvarande Tyskland) i mitten av 1300-talet och handlar om munken Narcissus och hans elev Goldmund. Hesse beskriver Narcissus som en ”maskulin personlighet” – en personlighet som genomsyras av tänkande, fakta och rationalitet – medan Goldmund har en ”feminin personlighet”, som genomsyras av känslor och impulser. Trots sina olikheter blir de båda snabbt bästa vänner, men Narcissus inser att en rastlös och känslofylld personlighet som Guldmunds aldrig kan bli lycklig i klosterlivet, och uppmanar honom att ge sig ut i världen. Goldmund gör så, och hänger sig helt åt ett liv som en hemlös vandrare – ett liv av frihet, skönhet, kärlek och åtrå, utan några som helst bojor. Han älskar att leva i nuet, att aldrig veta vad nästa dag ska ge – och föraktar de som lever vad han ser som meningslösa, inrutade, trista och tanklösa vanliga liv. Till och med risken för svält och död tar han emot med öppna armar, då det får honom att känna sig levande. Men så en dag finner han sitt kall – en mening i sitt liv – nämligen att skapa något skönt och bestående för eftervärlden, uppbyggt utav minnet av sin älskade, förlorade moder, av gudinnan som han avgudar, innan hans sköra liv rinner ut.

Andra böcker utav Hermann Hesse är bland annat Siddharta (1922) och Steppenwolf (1927) – även dessa har ett tema av andlighet och sökande, och om en oförmåga att passa in i ett inrutat vanligt liv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s